2770759
top of page

BEDDUA

Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2021

Yüce Allah buyuruyor:

Rabbiniz buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü büyüklük taslayıp bana ibâdet (yalvarıp dua) etmeyenler, aşağılanarak cehenneme gireceklerdir. (Mü’min - 60)

Yüce Rabbimiz, “Bana dua edin, kabul edeyim” buyuruyor ve büyüklük taslayıp dua etmeyenlerin aşağılanarak cehenneme gireceğini haber veriyor.

İki çeşit dua vardır; Birine hayırlı dua ve diğerine de Farsçada kötü anlamına gelen beddua denir.

Yüce Allah buyuruyor:

İnsan hayır için dua ettiği gibi şer için de dua eder. İnsan çok acelecidir. (İsrâ - 11)

İnsan güzel ve hayırlı şeyler için dua ettiği gibi, ne yazık ki bazen sonunu düşünmeden kötü şeyler için de dua eder. Çünkü insan çok acelecidir.

Beddua etmek doğru mudur?

Kesinlikle hayır!

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Kendinize beddua etmeyin, çocuklarınıza beddua etmeyin ve mallarınıza da beddua etmeyin. Olabilir ki duaların kabul edildiği bir zamana denk gelir ve Allah bedduanızı kabul ediverir. (Müslim)

Öfke ve acelecilik şeytandan olduğu için insan genelde öfkelendiği zaman sonunu düşünmeden ağzına geleni söyleyiverir ve en sevdiği yavrusuna bile “Allah belânı versin” diye beddua ediverir.

Atalarımız “Keskin sirkenin zararı, kendi küpünedir” demişler. Keskin sirke gibi kabaran ve aşırı öfkelenen kimse, sonunu düşünmeden ve ağzından çıkanı kulağı duymadan, kendine, eşine, çocuklarına, hatta malına, eşyasına ve arabasına bile beddua ediverir ama,

Ya bedduası icâbet saatine denk gelip kabul oluverirse, keskin sirke küpünü çatlattığı gibi o da pişman olup kahrından çatlar ama ne yazık ki iş işten geçmiş olabilir.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir gün kadınlara dedi ki:

“Ey hanımlar! Sadaka verin ve çok istiğfar (tevbe) edin. Çünkü ben sizin cehennem ehlinin çoğunluğunu oluşturduğunuzu gördüm.” Kadınlardan biri “Neden biz cehennem ehlinin çoğunluğunu oluşturuyoruz?” deyince,

“Çünkü siz çok lanet (beddua) eder ve eşlerinizin yaptığı iyiliklere karşı nankörlük edersiniz” buyurdu. (Müslim - Tirmizî - Ebû Dâvûd)

“İstisnalar kuralı bozmaz” derler. Kuşkusuz her dönemde eşine, yuvasına bağlı, Allah’tan korkan, günahtan sakınan, sabırlı ve sâliha hanımlar olmakla birlikte, genellemede kadınlar erkeklerden da ha fazla beddua ve lanet ederler. Öfkelendikleri zaman öz yavrularına bile, “Allah belânı versin, gözün kör olsun ve Allah lanet etsin” deyiverirler. Kocalarına biraz kızdıkları zaman da, sadece olumsuz davranışlarını anıp, iyi yönlerini unutuverirler.

Bu nedenle Peygamberimiz (s.a.v.) kadınlara “Sadaka vermelerini ve çok tevbe, istiğfar etmelerini” tavsiye etti. Çünkü sadaka çocuklarının başına gelebilecek belâları önlediği gibi, tevbe ve istiğfar da günahlarının af edilmesini sağlar.

Her beddua kabul olur mu?

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Mazlûmun (haksızlığa uğrayanın) bedduasından sakının. Çünkü onun bedduası ile Allah arasında (bedduâsının kabul olması için) bir engel yoktur. (Buhârî - Müslim)

Malına, mülküne zarar verilen, aşağılanıp onuru ile oynanan ya da dövülen, sövülen bir kimse, kendisine haksızlık edenlere beddua ederse, hiç kuşkusuz bedduası kabul olur ve ona haksızlık edenler mutlaka cezasını bulur.

Beddua eden kimse haksızsa, onun bedduası da kabul olur mu?

Tabii ki kabul olmaz. Ancak Allah katında kimin daha haklı olduğunu bilemeyeceğimiz için beddua almaktan ve başkalarına beddua etmekten sakınmamız daha hayırlıdır.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Kendinize (ve yakınlarınıza) sadece hayırlı dua edin. Çünkü sizin sözlerinize (dua ve bedduâlarınıza) melekler Âmin diyorlar. (Müslim - Ahmed İbni Hanbel)

Ağızdan çıkan söz, silahın namlusundan fırlayan mermi gibidir. İleri de pişman olmamak için tetiği çekeceğimiz, konuşacağımız ve özellikle beddua edeceğimiz zaman çok düşünmemiz ve doğru karar vermemiz gerekir.

***

Ahmet Tomor Hocaefendi

A'dan Z'ye İslâmi Bilgiler


DUA VE BEDDUA KONULU SOHBET


 
 
 

Comments


  • Heyecan - Siyah Çember
  • Ahmet Tomor Fotoğraf Albümü
  • Ahmet Tomor Hocafendi Instagram
  • ATH MEDYA Facebook
  • Ahmet Tomor Hocafendi Youtube
bottom of page